Kompanija iz BiH od nule do lidera

Bez autora
Aug 29 2024

Ministar privrede u Vladi Zeničko–obojskog kantona Samir Šibonjić posjetio je u utorak sa saradnicima kompaniju Bontex, lidera u proizvodnji odjevnih kombinacija i uniformi za gastronomiju i hotelijerstvo.

“Bontex je klasični primjer jedne uspješne zeničko–dobojske kompanije koja je počela od nule i za kratko vrijeme dobila povjerenje svjetskih brendova. Raduje me da imamo ovakve kompanije koje su ponos svih nas. Preciznost i kvalitet krase zaposlene, a menadžment je posebno uspješna priča. Zajedno su zaslužni za uspjeh od kojeg imamo svi korist”, kazao je ministar Šibonjić.

Sjedište Bontexa je u Maglaju, a posluju od 2005. godine kada je počela sa treningom izrade i šivenja.

S obzirom da se radi o modnoj industriji ulazni period bio je dug te je tek u osmom mjesecu imala prvu komercijalnu proizvodnju.

Danas kompanija Bontex broji 220 zaposlenih i radi za brendove kao što su: Hauber, Luisa Cerano, Albiro Miklauzhof, Albiro Sumiswald, Schild, PKZ, Luca Maldini, Manor, Weder Meie.

"Iako izrada uniformi za gastronomiju i hotelijarstvo većina ljudi smatra jednostavnom i prostom, norme i propisi se moraju poštovati i odstupanja nisu moguća. Norme obuhvataju štep, debljinu konca i nijanse tkanine. Kompanija Bontex najveći fokus postavlja na šivanje modnih košulja serijske proizvodnje, ali i košulja koje se rade po mjeri kupca. Uz to je moguće izvršiti posebnu narudžbu bluzi, tunika, haljina, suknji i dr. Upravo je zbog toga izrada uniformi po narudžbi vrlo zahtjevan posao koji iziskuje mnogo truda, ulaganja i znanja. Vlasnik preduzeća smatra da je uspjeh Bontexa zasnovan na kvalitetu koji vrlo lako parira konkurentima na zapadu", saopšteno je iz Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik